Inleiding

Het Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms (LCAPs) is een onderzoeksrapport van Gartner dat verschillende LCAP-leveranciers in de markt evalueert en positioneert. Het rapport is gebaseerd op een rigoureuze beoordeling van leveranciersproducten, -diensten en algehele mogelijkheden.

Markttrends

De LCAP-markt groeit snel. Gartner schat dat de LCAP-markt in 2023 $26,9 miljard zal bereiken, een stijging van $15,7 miljard ten opzicht van 2022. Deze groei wordt gedreven door een aantal factoren, waaronder:

 • De toenemende vraag naar mobiele en cloud-gebaseerde applicaties
 • De behoefte aan snellere en efficiëntere applicatieontwikkeling
 • De toenemende beschikbaarheid van niet-technische ontwikkelaars, zoals business analisten en citizen developers

LCAP-marktleiders

De LCAP-marktleiders in 2023 zijn:

 • Mendix
 • OutSystems
 • Microsoft
 • ServiceNow
 • Salesforce
 • Appian

Deze leveranciers bieden uitgebreide productaanbiedingen, sterke klantreferenties en een duidelijke visie voor de toekomst van LCAP’s.

Mendix

Mendix, een dochteronderneming van Siemens, is een toonaangevend platform voor low-code app-ontwikkeling. Het onderscheidt zich door brede ondersteuning voor diverse gebruikers, waaronder zakelijke stakeholders, citizen developers en professionele ontwikkelaars. Het platform biedt uitgebreide mogelijkheden, zoals ondersteuning voor AI, AR/VR, IoT en edge computing.

Sterke punten van Mendix zijn onder meer innovatie, met specifieke oplossingen voor ISV’s, hoge waardering voor integratie, beveiliging en governance, en levensvatbaarheid met sterke groei en integratie binnen het Siemens-portfolio.

Enkele bezorgdheden zijn geuit door klanten, waaronder prijsklachten over hoge kosten en inflexibele prijsmodellen. Ze hebben een beperkte partnercapaciteit en gebruikersgemeenschap vergeleken met concurrenten. Mendix heeft hoofdzakelijk activiteiten in Europa, met groei in Latijns-Amerika en APAC, vooral in China en Japan. Klanten bevinden zich voornamelijk in de financiële sector, professionele dienstverlening en productie.

OutSystems

OutSystems, een leider in het Magic Quadrant, biedt een krachtig Low-Code Application Platform (LCAP) met geavanceerde mogelijkheden, waaronder AI-ondersteunde ontwikkeling en continue integratie/delivery.

Sterke punten zijn onder andere de geavanceerde mogelijkheden en verbeteringen in schaalbaarheid met de cloud-native architectuur van OutSystems Developer Cloud. OutSystems heeft echter uitdagingen op het gebied van prijsstelling, waar klanten klagen over licentiekosten. Er zijn zorgen geuit over de veranderingen met het nieuwe implementatiemodel.

Hoewel OutSystems actief is in Europa, Noord-Amerika en APAC, mist het specifieke mogelijkheden voor verticale industrieën, wat kan resulteren in de noodzaak van samenwerking met systeemintegrators om aan specifieke zakelijke eisen te voldoen.

Microsoft

Microsoft Power Apps is een toonaangevend Low-Code Application Platform (LCAP) met een breed scala aan tools, waaronder Power Apps, AI Builder, Dataverse, Power Automate en Power Pages. Het platform is succesvol bij citizen developers en biedt ook code-first tools voor professionele ontwikkelaars.
Microsoft Power Platform wordt veel gebruikt in zakelijke omgevingen vanwege de naadloze integratie met andere Microsoft-producten, zoals Microsoft 365 en Azure. Het stelt organisaties in staat om snel oplossingen te bouwen en processen te automatiseren met een laagdrempelige aanpak.
Er zijn zorgen geuit over kosten en de complexe licenties, consistentie van ontwikkelaarstools voor verschillende toepassingstypes en beperkingen in aangepaste API-ondersteuning voor integratie met mogelijke oplossingen zoals Power Automate HTTP-triggers.
Microsoft bereikt wereldwijd diverse klanten in uiteenlopende sectoren en bedrijfsgroottes. We kunnen er bijna van uitgaan dat Microsoft Power Apps de grootste gebruikersbasis heeft onder Low-Code Application Platforms (LCAP).

ServiceNow

ServiceNow wordt erkend als leider in het LCAP-segment volgens een Gartner-rapport. Hun App Engine, onderdeel van Creator Workflows, is populair bij meer dan 3.000 klanten voor uitbreiding van IT-servicebeheer. ServiceNow differentieert zich door brede platformmogelijkheden die het mogelijk maken om custom ontwikkeling uit te voeren, het platform ondersteunt ook samenwerking tussen verschillende developers en BPA. Ze breiden hun marktbereik uit naar sectoren zoals financiën, publieke sector en gezondheidszorg. Sterk in verkoopuitvoering en geografische expansie naar APAC. Klantenaandachtspunten zijn het ontbreken van ondersteuning voor bepaalde standaarden, complexe prijsstelling en beperkingen in UX-ontwerp.

Salesforce

Salesforce wordt door Gartner erkend als een toonaangevende speler in de Magic Quadrant met hun Salesforce Platform. Dit platform biedt een scala aan ontwikkelingstools, inclusief low-code mogelijkheden. Salesforce richt zich op klantgerichte bedrijfsoperaties en bedient voornamelijk middelgrote tot grote ondernemingen.

Sterke punten liggen in hun uitgebreid ecosysteem met technologische partners. Ondanks de omvang blijft Salesforce groeien en investeert het in ontwikkelaarsgemeenschappen.

Enkele zorgen omvatten de complexiteit van het platform, mogelijke problemen met meerdere workflow-engines en een gebrek aan prioriteit voor low-code functies. Er wordt ook gewezen op kostenaspecten, zoals extra kosten voor bepaalde functies en het gebruik van een freemium-model.

Kortom, Salesforce heeft een sterke positie, maar er zijn aandachtspunten met betrekking tot complexiteit en prijsmodellen.

Appian

Appian wordt erkend als een leider in het Gartner Magic Quadrant. Hun LCAP (Low-Code Application Platform) genaamd de Appian Platform biedt een geïntegreerde automatiseringsoplossing met sterke punten zoals business logic en workflow, hoge schaalbaarheid en een uitgebreid ecosysteem. Ze onderscheiden zich door een focus op het integreren van AI-technologieën. Ze hebben wereldwijde operaties, met een groeiende aanwezigheid in Noord-Amerika, Europa en de APAC-regio. Echter, klanten melden een steile leercurve en hoge licentiekosten als uitdagingen, en ondanks bijna een half miljard dollar aan jaarlijkse omzet, blijft Appian een verlieslatend bedrijf. Ze investeren sterk in partnerkanalen en breiden hun verticale en geografische aanwezigheid uit.

LCAP-marktuitdagingen

LCAP-leveranciers staan voor een aantal uitdagingen, waaronder:

 • De concurrentie van traditionele applicatieontwikkelplatforms
 • De behoefte aan sterkere integratie met bestaande IT-systemen
 • De noodzaak om de veiligheid en beveiliging van LCAP-omgevingen te verbeteren

Aanbevelingen voor IT-professionals

IT-professionals die LCAP-oplossingen evalueren, moeten rekening houden met de volgende factoren:

 • De bedrijfsbehoeften
 • De functionele vereisten van de applicatie
 • De ervaring en vaardigheden van de ontwikkelaars
 • De kosten van de oplossing

Wat is een LCAP en waaraan moet het voldoen

Low-Code Application Platforms (LCAPs) zijn tools waarmee organisaties snel op maat gemaakte applicaties kunnen ontwikkelen zonder uitgebreide programmeerkennis. Gartner definieert Enterprise LCAPs als platforms die specifiek gericht zijn op een breed scala van ontwikkelaars in middelgrote en grote organisaties. Deze platforms bieden essentiële functies voor applicatieontwikkeling en onderhoud, waaronder beveiliging, schaalbaarheid en API-toegang.

Belangrijke toepassingen van LCAPs omvatten de ontwikkeling van bedrijfssoftware, modernisering van legacy applicaties en ontwikkeling van applicaties ter ondersteuning van interne bedrijfsprocessen.

LCAPs moeten ten minste low-code mogelijkheden bevatten voor het ontwikkelen van complete applicaties, een modelgedreven of grafische programmeeraanpak ondersteunen, en dienen als runtime platform voor ontwikkelde applicaties.

Essentiële functies van LCAPs omvatten ondersteuning voor de volledige levenscyclus van softwareontwikkeling, synchronisatie van wijzigingen door meerdere ontwikkelaars die parallel werken, aanmaken van aangepaste API’s en connectoren voor populaire zakelijke toepassingen en toolsets of integratie hebben met testautomatieframeworks.

Optionele mogelijkheden zijn onder andere interne implementatie van ontwerpsystemen, data hub-services voor gegevensgovernance, ondersteuning voor moderne architecturen (streaming-architectuur, microservices, …) en AI-ondersteunde applicatieontwikkeling.

In het kort faciliteren LCAPs snelle en efficiënte ontwikkeling van applicaties voor diverse zakelijke doeleinden, met functies die inspelen op de behoeften van organisaties in verschillende ontwikkelingsscenario’s.

Vergelijkende analyse: OutSystems versus Mendix versus Appian

Bij deze vergelijking gaat het om OutSystems, Mendix en Appian low-code ontwikkelingsplatforms, die organisaties helpen bij het snel bouwen en implementeren van zakelijke applicaties. Hieronder volgt een vergelijkende analyse van de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen deze platforms:

Visuele ontwikkelingsomgeving:

 • OutSystems: OutSystems biedt een intuïtieve visuele ontwikkelingsomgeving met drag-and-drop-functionaliteit. Het platform maakt gebruik van een visuele flow-based benadering voor applicatieontwikkeling.
 • Mendix: Mendix heeft een visuele ontwikkelingsomgeving met drag-and-drop-mogelijkheden. Het maakt gebruik van een modelgedreven aanpak, waarbij ontwikkelaars applicaties modelleren met behulp van domeinspecifieke modellen.
 • Appian: Appian heeft ook een visuele ontwikkelingsomgeving met een drag-and-drop-interface. Het maakt gebruik van een procesgerichte aanpak, waarbij workflows en procesmodellen de basis vormen voor applicatieontwikkeling.

Functionaliteit en mogelijkheden:

 • OutSystems: OutSystems biedt een breed scala aan functionaliteiten, waaronder datamodellering, gebruikersinterface-ontwerp, workflowautomatisering, integratiemogelijkheden en ingebouwde analysemogelijkheden. Het platform ondersteunt ook de ontwikkeling van mobiele apps.
 • Mendix: Mendix biedt vergelijkbare functionaliteiten als OutSystems, inclusief datamodellering, gebruikersinterface-ontwerp, workflowautomatisering, integratie en ondersteuning voor mobiele app-ontwikkeling. Het heeft ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van IoT-toepassingen.
 • Appian: Appian omvat functionaliteiten zoals procesautomatisering, workflowmanagement, gegevensmodellering, integraties en mobiele app-ontwikkeling. Het platform legt een sterke nadruk op procesgestuurde applicaties en low-code BPM (Business Process Management).

Schaalbaarheid en prestaties:

 • OutSystems: OutSystems staat bekend om zijn schaalbaarheid en prestaties. Het platform is geoptimaliseerd voor het leveren van snelle en schaalbare applicaties.
 • Mendix: Mendix is ontworpen om schaalbare en prestatiegerichte applicaties te ondersteunen. Het maakt gebruik van cloud-native architecturen en kan worden ingezet op meerdere cloudplatforms.
 • Appian: Appian biedt ook schaalbaarheid en prestaties, met de mogelijkheid om grote volumes gegevens te verwerken en complexe workflows te beheren. Het platform kan worden geïmplementeerd in de cloud of on-premises.

Gebruiksvriendelijkheid en leercurve:

 • OutSystems: OutSystems staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke ontwikkelingsomgeving en heeft een relatief korte leercurve. Het platform richt zich op ontwikkelaars van verschillende ervaringsniveaus.
 • Mendix: Mendix biedt ook een gebruiksvriendelijke ontwikkelingsomgeving met een intuïtieve interface. Het streeft ernaar het ontwikkelingsproces te vereenvoudigen, zelfs voor gebruikers zonder uitgebreide programmeerervaring.
 • Appian: Appian heeft een gebruiksvriendelijke interface en biedt ook een snelle leercurve voor ontwikkelaars. Het platform maakt het gemakkelijk om processen te modelleren en applicaties te bouwen zonder diepgaande technische kennis.

Ondersteuning en community:

 • OutSystems: OutSystems biedt uitgebreide technische ondersteuning, documentatie en een actieve community. Het platform heeft een groot aantal ontwikkelaars en partners wereldwijd.
 • Mendix: Mendix biedt sterke ondersteuning, inclusief technische documentatie, trainingen en een levendige community. Het heeft een groeiend ecosysteem van ontwikkelaars en partners.
 • Appian: Appian heeft een toegewijd ondersteuningsteam en biedt uitgebreide documentatie en trainingen. Het heeft ook een actieve community en gebruikersforum.

Prijsstelling:

 • OutSystems: De prijsstelling van OutSystems is op aanvraag en kan variëren op basis van de specifieke behoeften en schaal van de organisatie.
 • Mendix: Mendix hanteert een abonnementsmodel en de prijs is afhankelijk van factoren zoals het aantal gebruikers en de vereiste functionaliteiten.
 • Appian: Appian biedt verschillende prijsopties, waaronder een abonnementsmodel op basis van het aantal gebruikers en de gewenste functionaliteiten.

Het is belangrijk om op te merken dat elk platform zijn eigen sterke punten heeft en geschikt kan zijn voor verschillende use-cases en organisaties. Een grondige evaluatie van de specifieke behoeften van jouw organisatie, de technische infrastructuur en het budget is essentieel bij het kiezen tussen OutSystems, Mendix en Appian. Als u op zoek bent naar een platform met een snelle ontwikkelingssnelheid, uitgebreide functionaliteit en een uitgebreide ontwikkelaarscommunity, dan is OutSystems of Mendix een goede keuze.

Als u op zoek bent naar een platform met krachtige functionaliteit en uitgebreide procesmodellering, dan is Appian een goede keuze. Het kan ook nuttig zijn om demo’s of proefversies van de platforms te verkennen om de beste keuze te maken.

Hier is een tabel die de belangrijkste kenmerken van elk platform samenvat:

FunctieOutSystemsMendixAppian
Cloud-nativeJaJaNee
Visuele ontwerperJaJaJa
Code-editorJaJaJa
IntegratiemogelijkhedenJaJaJa
OntwikkelaarscommunityUitgebreidUitgebreidUitgebreid
KrachtigJaJaJa
FlexibelJaJaNee
Uitgebreide procesmodelleringNeeNeeJa
Snelle ontwikkelingssnelheidJaJaNee

Bronnen: